Φίμωτρο. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Το φίμωτρο είναι ίσως ένα παρεξηγημένα εργαλείο καθώς στο μυαλό των περισσότερων έχει συνδεθεί με επιθετικούς σκύλους ή με αρνητικές σκέψεις, όπως για παράδειγμα ότι περιορίζει και καταπιέζει τους σκύλους που το φοράνε. Στην πραγματικότητα η σωστή χρήση του μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην πρόληψη πολλών ανεπιθύμητων συμπεριφορών αλλά και στην καλύτερη διαχείριση διάφορων δύσκολων καταστάσεων.

Πότε το χρησιμοποιούμε

Το φίμωτρο χρησιμοποιείται για την ασφάλεια των ανθρώπων, των υπόλοιπων ζώων αλλά και του ίδιου του σκύλου. Κάποιες από τις περιπτώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι οι παρακάτω.

Επιθετική συμπεριφορά

Όταν ένας σκύλος έχει παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά και βρίσκεται σε ένα δύσκολο περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα όπου μπορεί να στρεσαριστεί και να γίνει απρόβλεπτος (π.χ. κατά την μεταφορά του στο καράβι).

Στον κτηνίατρο

Η επίσκεψη στον κτηνίατρο δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλους τους σκύλους καθώς η σύνδεση που κάνουν με έναν τέτοιο χώρο είναι συνήθως αρνητική και στρεσογόνα λόγω των διάφορων διαδικασιών όπως η εξέταση, η ένεση, το ψηλάφισμα κτλ. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι όταν ένας σκύλος έχει κακή αντίδραση κάτω από τέτοιου είδους συνθήκες δεν σημαίνει ότι είναι« επιθετικός» και δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως τέτοιος.

Στον groomer

Και σε αυτήν την περίπτωση πιθανόν να χρειαστεί να λειτουργήσουμε προληπτικά. Ειδικά οι σκύλοι που δεν έχουν προηγούμενη παρόμοια εμπειρία ίσως να δυσκολευτούν πολύ με την μεγάλη παραμονή τους στον χώρο, με την άμεση επαφή τους με κάποιον ξένο και με τους έντονους ήχους των αξεσουάρ.

Πρόληψη για φόλες

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που ο σκύλος έχει υπερβολική τάση να τρώει από το έδαφος και η περιοχή έχει κρούσματα δηλητηριάσεων.

Σε επείγοντα περιστατικά

Δηλαδή σε περιστατικά που είναι αναγκαία η μεταφορά ενός σκύλου που δεν γνωρίζουμε (π.χ. πυρόπληκτα ζώα).

Τα είδη

Υπάρχουν δύο βασικά είδη , τα φίμωτρα τύπου καλαθιού (basket) και τα μαλακά φίμωτρα.

Τύπος καλαθιού

Αυτά τα φίμωτρα τιάχνονται από υλικά όπως σύρμα, δέρμα, πλαστικό ή καουτσούκ. Μπορεί να φαίνονται «επιθετικά» αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο άνετα από τα μαλακά γιατί δίνουν στον σκύλο μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας, αφού του δίνουν την δυνατότητα να ανοιγοκλείνει το στόμα του και να αναπνέει όπως θα έκανε χωρίς να το φοράει. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι σκύλοι ζεσταίνονται υπερβολικά. Επίσης αυτά τα φίμωτρα είναι πολύ πιο ασφαλή καθώς είναι σχεδόν αδύνατο για τον σκύλο να δαγκώσει ή να φάει κάτι από το έδαφος.

Μαλακά

Τα φίμωτρα αυτού του τύπου φτιάχνονται συνήθως από ύφασμα ή νάιλον και σε πολλές περιπτώσεις ανοιγοκλείνουν με αυτοκόλλητο. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα τους είναι η ευκολία επιβράβευσης του σκύλου είιτε κατά την διάρκεια εκμάθησης του στο φίμωτρο είτε κατά την εκπαίδευση του.

Τι πρέπει να προσέξουμε!

Πότε ΔΕΝ το χρησιμοποιούμε

Προσοχή! Το φίμωτρο είναι απλά ένα εργαλείο που σε αντίθεση με την εκπαίδευση του σκύλου μας μπορεί να βοηθήσει απλά και μόνο στην πρόληψη κάποιων συμπεριφορών και όχι στην εκμάθηση ή στην διόρθωση τους. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιείται: α. Για μεγάλη διάρκεια, β. Χωρίς την επίβλεψη μας, γ. Για το κλείσιμο του στόματος του σκύλου προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα όπως το μάσημα αντικειμένων, το δάγκωμα των χεριών για παιχνίδι ή το γάβγισμα.

Καλή ποιότητα

 Επιλέγουμε πάντα και μόνο ποιοτικό φίμωτρο γιατί η ασφάλεια όλων είναι πάνω απ΄ όλα.

Σωστό μέγεθος

Επιλέγουμε το σωστό μέγεθος ανάλογα με τον τύπο του φίμωτρου και τις διαστάσεις του σκύλου μας έτσι ώστε και να μην τον ενοχλεί αλλά και να μην μπορεί να βγει.

Εκπαίδευση

Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας στο να το φοράει. Απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή για να σας καθοδηγήσει στο πώς ο σκύλος σας θα εξοικοιωθεί σωστά με το φίμωτρο έτσι ώστε να το δέχεται με ευκολία.

Θυμηθείτε! Το φίμωτρο είναι απλά ένα εργαλείο και όπως κάθε εργαλείο 1ον έχει την σωστή και την λάθος χρήση και 2ον δεν είναι για όλες τις δουλειές.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

Videos

back to top