Πτυσσόμενοι οδηγοί πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα

Τι είναι οι πτυσσόμενοι οδηγοί

Πτυσσόμενοι οδηγοί είναι αυτοί που το μήκος τους αυξομειώνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα από διάφορες μάρκες που υπάρχουν στην αγορά, ανάλογα με το μήκος που μας διευκολύνει και το βάρος του σκύλου μας. Λόγω του ότι χρησιμοποιούνται από πάρα πολλούς και μάλιστα σε βαθμό που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αντικαταστήσει πλήρως τους σταθερούς οδηγούς, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα τους.

Πλεονεκτήματα

Μεγαλύτερη αίσθηση χαράς και ελευθερίας

Η χρήση τους προσφέρει στον σκύλο μας μεγαλύτερη αίσθηση χαράς και ελευθερίας καθώς στον ίδιο χρόνο βόλτας περπατάει, τρέχει και εξερευνά περισσότερο.

Εκτόνωση με ασφάλεια

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει περιφραγμένος χώρος για να αφήσουμε ελεύθερο τον σκύλο μας, μας δίνουν την δυνατότητα να τον εκτονώσουμε με ασφάλεια χρησιμοποιώντας παιχνίδια όπως μπάλες και φρίσμπυ.

Πιο ξεκούραστη βόλτα

Η βόλτα γίνεται πιο ξεκούραστη για εμάς καθώς τα σταματήματα και τα ξεκινήματα είναι πολύ λιγότερα.

Πολλές λειτουργίες

Με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού μπορούμε είτε να «φρενάρουμε» το άνοιγμα του οδηγού είτε να τον «κλειδώσουμε» σε οποιοδήποτε μήκος.

Μειονεκτήματα

Δυσκολία στην χρήση – λιγότερη ασφάλεια

Σε περίπτωση που κάνουμε και άλλα πράγματα ταυτόχρονα και η προσοχή μας είναι αλλού (π.χ. μιλάμε στο κινητό ή έχουμε το παιδί μας στο καρότσι), είναι πολύ πιο δύσκολο να τον χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια συγκριτικά με έναν απλό οδηγό.

Ενίσχυση του τραβήγματος

Ίσως το πιο σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι η χρήση του ενισχύει το τράβηγμα στην βόλτα καθώς ο σκύλος μαθαίνει ότι όσο περισσότερο τραβάει τόσο περισσότερη ελευθερία κερδίζει.

Ενίσχυση των αντιδράσεων του σκύλου

Από την στιγμή που δεν ελέγχεται εύκολα όλες οι αντιδράσεις του (όπως για παράδειγμα η αντιδραστικότητα απέναντι στα ζώα) γίνονται εντονότερες, με αποτέλεσμα και αυτός αλλά και τα χέρια μας να δέχονται τεράστιες και απότομες πιέσεις.

Αυξημένη πιθανότητα ατυχήματος

Το γεγονός ότι ο σκύλος μας γίνεται πιο απρόβλεπτος και το ότι αντιδράσεις μας γίνονται πιο αργές λόγω του μεγάλου μήκους του οδηγού, αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα να συμβούν σοβαρά ατυχήματα όπως να μας πετάξει κάτω, να φάει κάτι επικίνδυνο από το έδαφος, να βγει στον δρόμο και να χτυπηθεί από κάποιο διερχόμενο όχημα ή να έρθει ξαφνικά αντιμέτωπος με άλλους σκύλους ή γάτες σε σημεία που δεν έχουμε οπτική επαφή.

Αυξημένη πιθανότητα να χάσουμε τον σκύλο μας

Στην περίπτωση που ο οδηγός πέσει από τα χέρια μας είναι πολύ πιθανό ο θόρυβος της πλαστικής κατασκευής να τρομάξει τον σκύλο μας και να τον ωθήσει στο να φύγει μακριά μας προσπαθώντας να ξεφύγει από αυτό που τον κυνηγάει.

Κίνδυνος τραυματισμού

Αν πάνω στην προσπάθεια να ελέγξουμε τον σκύλο μας πιάσουμε ενστικτωδώς τον οδηγό με το ελεύθερο χέρι είναι πάρα πολύ εύκολο να κόψουμε την παλάμη ή τα δάχτυλα μας.

Συμπέρασμα

Ο πτυσσόμενος οδηγός είναι απλά ένα εργαλείο και όπως κάθε εργαλείο 1ον έχει την σωστή και την λάθος χρήση και 2ον δεν είναι για όλες τις δουλειές. Η ορθή χρήση του μέσα σε περιβάλλοντα που μπορείτε να διαχειριστείτε τον σκύλο σας μπορεί να σας προσφέρει τα οφέλη του, μακρυά από περιπέτειες για εσάς, τον σκύλο σας, τα υπόλοιπα ζώα και τους ανθρώπους.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

Videos

back to top