Τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουμε με τον σκύλο μας

Στην καθημερινότητα με τον σκύλο μας και σχεδόν πάντα εν αγνοία μας, κάνουμε διάφορα λάθη τα οποία δυστυχώς έχουν αρνητικές συνέπειες στην συμπεριφορά του, στην μεταξύ μας σχέση και όχι μόνο.

Τα 5 πιο συχνά από αυτά τα λάθη είναι τα εξής

1. Εξανθρωπισμός

Το να αντιμετωπίζουμε και το να συμπεριφερόμαστε στον σκύλο μας σαν να είναι άνθρωπος είναι κάτι το οποίο μπορεί να ενισχύσει ή να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα και ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Παρά την ανθρωποκεντρική του φύση και το αμφίδρομο δέσιμο με τον άνθρωπο, ο σκύλος δεν παύει να είναι ένα διαφορετικό πλάσμα, με διαφορετική αντίληψη, διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και πάνω απ΄όλα με διαφορετικές ανάγκες από εμάς. Η πλήρης κατανόηση και ο σεβασμός απέναντι στην πραγματική του φύση μακριά από εγωκεντρικές αντιλήψεις, είναι το πρώτο βήμα για μια υγιή και ισορροπημένη συμβίωση μαζί του.

2. Μπερδεμένη-ασαφής επικοινωνία

Στην προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με τον σκύλο μας χρησιμοποιούμε διάφορες λέξεις ή προτάσεις κατ΄επανάληψη, του φωνάζουμε ή τον μαλώνουμε. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε οτι: 1. Ο σκύλος δεν καταλαβαίνει την ανθρώπινη διάλεκτο άσχετα με το αν επαναλαμβανόμαστε ή ανεβάζουμε την ένταση της φωνής μας. Αρκεί να σκεφτούμε το πως θα αντιδρούσαμε αν κάποιος μας μιλούσε με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα που δεν γνωρίζουμε. Οι λέξεις αποκτούν ξεκάθαρο και πραγματικό νόημα για τον σκύλο όταν μέσω της εκπαίδευσης συνδέονται με συγκεκριμένες συμπεριφορές. 2. Δεν μπορεί να διαχωρίσει τις επιθυμητές από τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές αν δεν του τις έχουμε μάθει και αν δεν είμαστε συνεπείς απέναντι του. π.χ είναι λάθος να τον μαλώνουμε όταν πηδάει πάνω μας, από την στιγμή που μέσα στην ημέρα θα τον χαϊδέψουμε (άρα θα τον επιβραβεύσουμε) όταν ξανακάνει ακριβώς το ίδιο, όπως επίσης το να τον ταϊζουμε από το φαγητό μας αλλά κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας μας να τον μαλώνει όταν ζητιανεύει.

3. Ασταθής ρουτίνα

Είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου μας, πολλοί σκύλοι δεν έχουν ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα καθημερινότητας. Σε αντίθεση με εμάς η δημιουργία μιας σωστής ρουτίνας στον κόσμο του σκύλου όχι μόνο δεν είναι βαρετή αλλά αντιθέτως του προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία.

4. Ελάχιστες βόλτες-ελλιπής εκτόνωση

Αν από την καθημερινότητα του σκύλου αφαιρέσουμε τις βόλτες, την εξερεύνηση, την κοινωνικοποίηση και το παιχνίδι τότε τι του μένει να κάνει; Το πιθανότερο να γαυγίζει ασταμάτητα, να κάνει ζημιές, να πηδάει στους καναπέδες και γενικότερα να αποσυμπιέζεται μέσα από ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Όλες οι παραπάνω δράσεις είναι εξαιρετκά σημαντικές για κάθε σκύλο, άσχετα με το μέγεθος ή την φυλή του, τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος ή του κήπου μας. Εκτονωμένος σκύλος σημαίνει ισορροπημένος σκύλος και ευτυχισμένος ιδιοκτήτης.

5. Βόλτα χωρίς λουρί

Βγάζοντας βόλτα ή αφήνοντας ελεύθερο τον σκύλο μας σε μεγάλες εκτάσεις χωρίς λουρί, όχι μόνο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την οποιαδήποτε συμπεριφορά του αλλά ταυτόχρονα βάζουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια του, όπως επίσης και την ασφάλεια άλλων ζώων και ανθρώπων. Όλοι όσοι το κάνουν αυτό ισχυρίζονται ότι ο σκύλος τους τους ακούει, κάτι το οποίο πίστευαν και όλοι εκείνοι που ο σκύλος τους χάθηκε, τραυμάτισε ή τραυματίστηκε ή και έχασε την ζωή του μέσα σε μια κακιά στιγμή. Η βόλτα με λουρί είναι υποχρεωτική βάσει νόμου, βάσει απλής λογικής και αποτελεί ένδειξη υπευθυνότητας αλλά και σεβασμού απέναντι στον σκύλο μας (δείτε σχετικό video), στα υπόλοιπα ζώα και στους ανθρώπους, ιδιαίτερα προς αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους τετράποδους φίλους μας. Για να συνδυάσουμε την ασφάλεια με την επιπλέον άσκηση του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πτυσσόμενο οδηγό μεγάλου μήκους (δείτε σχετικό video) ή να τον αφήσουμε ελεύθερο σε περιφραγμένους μόνο χώρους.

 

Είμαστε στην διάθεση σας για να δημιουργήσουμε μαζί μια καλύτερη ζωή για εσάς και τον σκύλο σας μέσω των προγραμμάτων της εκπαίδευσης κουταβιών, της βασικής υπακοής και της διόρθωσης οποιασδήποτε προβληματικής συμπεριφοράς.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

Videos

back to top