Τα πάντα γύρω από τα παιχνίδια του σκύλου σας + 4 tips

Μπορεί να έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε που ο σκύλος ήταν ζώο της φύσης (και όχι ζώο συντροφιάς), αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοούμε μεταξύ άλλων τα κυνηγετικά του ένστικτα. Αυτά είναι που τον βοήθησαν αρχικά να επιβιώσει και που τον ωθούν να μυρίζει, να παρατηρεί, να κυνηγάει, να δαγκώνει, να «σκοτώνει» και να μασάει την «λεία» του. Όλες αυτές οι ανάγκες του μπορούν να καλυφθούν σε τεράστιο ποσοστό μέσα από την σωστή χρήση παιχνιδιών, γεγονός που τα κάνει ανεκτίμητα στην καθημερινότητα του.

Τα είδη των παιχνιδιών

1. Οδοντικά 

Για την στοματική του υγιεινή

2. Μασητικά

Γα την απασχόληση του (π.χ απλά μασητικά παιχνίδια ή μασητικά που γεμίζουν ξηρά τροφή ή λιχουδιές)

3. Δράσης

Για την εκτόνωση του (π.χ μπάλες, tugs, frisbees κ.α.)

Τα οφέλη των παιχνιδιών

Τα οφέλη τους είναι σημαντικά τόσο για τον σκύλο όσο και για την ομαλή συμβίωση μας. Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω.

Απασχόληση

Με την χρήση των μασητικών παιχνιδιών μέσα στο σπίτι μπορούμε να κρατήσουμε τον σκύλο μας απασχολημένο και να ελαττώσουμε την ανήσυχη συμπεριφορά του και τις ζημιές.

Αποτροπή δαγκωμάτων και μασήματος

Το να απαγορεύουμε στον σκύλο μας να δαγκώνει τα χέρια μας ή να μασάει διάφορα αντικείμενα είναι αποτελεσματικό και δίκαιο μόνο όταν του μαθαίνουμε τι μπορεί να δαγκώνει και να μασάει εναλλακτικά. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από τα παιχνίδια του.

Εκτόνωση

Εκτονωμένος σκύλος σημαίνει ευτυχισμένος σκύλος αλλά και χαρούμενος ιδιοκτήτης καθώς ένας σκύλος που ασκείται καθημερινά, είναι πολύ πιο ήρεμος και ισορροπημένος.

Πνευματική άσκηση

Ο σωστός τρόπος παιχνιδιού βάζει σε λειτουργία τον εγκέφαλο του σκύλου, κάτι σχεδόν εξίσου σημαντικό με την σωματική του άσκηση.

Επικοινωνία-εκπαίδευση

Τα παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ καλό μέσο εκμάθησης εντολών (όπως το «άστο») και ταυτόχρονα να μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε με τον σκύλο μας με απλό και ξεκάθαρο για αυτόν τρόπο.

Δέσιμο

Όπως κάθε κοινή δράση με τον σκύλο μας, έτσι και το παιχνίδι μαζί του αυξάνει το μεταξύ μας δέσιμο καθώς του προσφέρει ευχάριστες εμπειρίες συνδεδεμένες με εμάς.

Χαρούμενος σκύλος

Ένας σκύλος που εκτονώνεται σωματικά και πνευματικά, που επικοινωνεί με τον άνθρωπο του και που γενικά νιώθει ενεργός μέσα στην καθημερινότητα του, έχει κάθε λόγο να νιώθει πραγματικά χαρούμενος.

Εκπαιδευτικά tips

1. Χρησιμοποιούμε επώνυμα-ανθεκτικά παιχνίδια

Για να εξαλείψουμε την πιθανότητα ατυχήματος από την κατάποση κομματιών τους.

2. Χρησιμοποιούμε τα παιχνίδια δράσης μόνο με διαδραστικό τρόπο

Δηλαδή παίζοντας μαζί του και όχι απλά αφήνοντας τα στην διάθεση του.

3. Δεν παίζουμε

  • Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας γιατί έτσι τον εκπαιδεύουμε να τα δαγκώνει
  • Με τρόπο που παραπέμπει σε «πόλεμο» ή σε υποταγή
  • Με τα παλιά μας ρούχα-παπούτσια ή με τα παιχνίδια των παιδιών
  • Με ξύλα από το έδαφος, κουκουνάρια κτλ γιατί είναι επικίνδυνα για το στόμα, τα δόντια και την υγεία του και επίσης γιατί έτσι ενισχύουμε την τάση του να παίρνει πράγματα από το έδαφος
  • Κυνηγώντας τον γιατί με αυτόν τον τρόπο του μαθαίνουμε να απομακρύνεται από εμάς

4. Του προσφέρουμε εναλλακτικούς τρόπους εκτόνωσης όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες

Μπορούμε να καλύψουμε τις σωματικές και πνευματικές του ανάγκες προστατεύοντας τον παράλληλα  από την ζέστη και την κακοκαιρία, μέσω του nosework

 

Είμαστε στην διάθεση σας για να δημιουργήσουμε μαζί μια καλύτερη ζωή για εσάς και τον σκύλο σας μέσω των προγραμμάτων της εκπαίδευσης κουταβιών, της βασικής υπακοής και της διόρθωσης οποιασδήποτε προβληματικής συμπεριφοράς.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

Videos

back to top