Υιοθετημένος σκύλος. Τι πρέπει & τι ΔΕΝ πρέπει να κάνω

Η συμβίωση με έναν σκύλο που ζούσε στον δρόμο, σε καταφύγιο ή σε οποιοδήποτε περιβάλλον που τον έφερε αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις και που δεν του επέτρεψε να κοινωνικοποιηθεί σωστά δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όχι μόνο για τον ίδιο τον σκύλο αλλά και για τον άνθρωπο που τον υιοθετεί.

Το να γνωρίζεις το πώς πρέπει να διαχειριστείς μια τέτοια κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο οποιοσδήποτε πειραματισμός ή λανθασμένη προσέγγιση μπορεί να αποβεί μοιραία για την ψυχολογία του σκύλου, την μεταξύ σας σχέση και την ομαλή συμβίωση σας.

Κάθε άνθρωπος και σκύλος αποτελούν μια διαφορετική περίπτωση και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να υπάρχει καθοδήγηση από έναν επαγγελματία εκπαιδευτή που θα είναι σε θέση να φτιάξει ένα εκπαιδευτικό πλάνο προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες, στις δικές σας ιδιαιτερότητες και στην δική σας καθημερινότητα.

Η εμπιστοσύνη του σκύλου απέναντι σου θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να νιώσει ασφαλής και στο να μπορέσει να προσαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν στην καινούργια του ζωή. Δυστυχώς ή ευτυχώς η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χτίζεται και κερδίζεται σταδιακά και όχι κάτι που απλά ζητάς από τον σκύλο σου, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη αξία στις παρακάτω συμβουλές.

Τι πρέπει και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις

Μην τον λυπάσαι

Αυτή η αντιμετώπιση δεν βοηθάς ούτε αυτόν ούτε εσένα. Άλλωστε αυτός σώθηκε σε αντίθεση με χιλιάδες άλλα πλάσματα που βρίσκονται ακόμα σε ανάγκη.

Μην τον εξανθρωπίζεις

Κατανόησε την πραγματική του φύση και τον διαφορετικό τρόπο που αντιλαμβάνεται, μαθαίνει, συμπεριφέρεται και επικοινωνεί.

Ενημερώσου για τις ανάγκες του

Μάθε ποιές είναι οι πραγματικές σκυλίσιες ανάγκες του οι οποίες διαφέρουν πολύ από τις ανθρώπινες δικές σου.

Διαχειρίσου σωστά τον φόβο του

Μην ενισχύεις άθελα σου τον πιθανό φόβο του, την ανασφάλεια ή την καχυποψία του μέσα από χάδια, αγκαλιές και υπερβολικές αντιδράσεις.

Δώσ΄ του χώρο

Άστον να σε πλησιάσει αυτός. Μην προσπαθείς να αποδείξεις ότι τον αγαπάς μέσω της έντονης επαφής που πιθανόν να μην ξέρει πώς να την διαχειριστεί.

Δώσ΄ του χρόνο

Δώσ' του μέρες ή και βδομάδες για να προσαρμοστεί. Μην βιάζεσαι, μην ανυπομονείς, μην του ζητάς περισσότερα απ΄ όσα μπορεί να δώσει.

Συμβουλεύσου έναν επαγγελματία εκπαιδευτή

Ο σκύλος που έχουμε είναι ο σκύλος που φτιάχνουμε μέσα από τις συμπεριφορές και τις καθημερινές συνήθειες μας. Ο χρόνος από μόνος του δεν θα του μάθει τίποτα αν ο τρόπος σου δεν είναι σωστός. Μάθε τον σωστό τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να του συμπεριφέρεσαι για να μπορέσει να μάθει και αυτός με την σειρά του.

Μην ακούς αυτούς που «ξέρουν»

Προστάτεψε τον από συμβουλές και συμπεριφορές «ειδικών», γνωστών και φίλων που «είχαν πολλούς σκύλους και ξέρουν».

Υπεύθυνη και επιτυχημένη υιοθεσία

Μην υιοθετείς απλά, υιοθέτησε υπεύθυνα. Η δική σου καθοδήγηση, η κατανόηση, η υπομονή, η επιμονή, η συνέπεια και η αγάπη θα του δώσουν την ευκαιρία να «ξεκλειδώσει» και να σου δείξει την καλύτερη εκδοχή του.

Και οι δύο αξίζετε το καλύτερο. Η υπέροχη ζωή που πραγματικά μπορείς να δημιουργήσεις και να απολαύσεις μαζί του θα είναι η δική σου επιβράβευση που τον υιοθέτησες και τον έσωσες, ίσως μαζί με αυτόν και εσένα.

*Αφιερωμένο στην πρώην αδέσποτη Μάγια (εικονιζόμενη), στον άνθρωπο που την υιοθέτησε, στα πλάσματα που ακόμα περιμένουν να σωθούν και σε όλους αυτούς που δίνουν το ελάχιστο ή και τα πάντα τους για να τα βοηθήσουν.

 

Είμαστε στην διάθεση σας για να δημιουργήσουμε μαζί μια καλύτερη ζωή για εσάς και τον σκύλο σας μέσω των προγραμμάτων της εκπαίδευσης κουταβιών, της βασικής υπακοής και της διόρθωσης οποιασδήποτε προβληματικής συμπεριφοράς.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

Videos

back to top