5 μύθοι & 5 αλήθειες για την εκπαίδευση σκύλων

Παρά το γεγονός ότι η εκπαίδευση σκύλων εξελίσσεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο, στην χώρα μας δεν σημειώνει αντίστοιχη πρόοδο με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα ανακρίβειες και μύθοι που μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν. Ας αναλύσουμε κάποιους από αυτούς που αναφέρονται πιο συχνά.

Μύθος 1: Τα κουτάβια και οι μεγάλοι σε ηλικία σκύλοι δεν μπορούν να εκπαιδευτούν

Αλήθεια: Από την ηλικία των δύο περίπου μηνών, ένα κουτάβι παρατηρεί, ενεργεί και αρχίζει να μαθαίνει συνδέοντας συμπεριφορές και αντιδράσεις. Έτσι η εκπαίδευση του μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας μέρα σε θέματα εντός σπιτιού, όπως: τουαλέτα, αποτροπή δαγκωμάτων, αποτροπή καταστροφών κ.α, και σταδιακά σε θέματα εκτός σπιτιού, όπως η σωστή κοινωνικοποίηση, και η βασική εκπαίδευση του. Λόγω της φύσης του να προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα απ΄ό,τι ο άνθρωπος σε νέα δεδομένα, ένας μεγάλος σε ηλικία σκύλος μπορεί επίσης να εκπαιδευτεί με επιτυχία μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα προβλήματα συμπεριφοράς και στις ανάγκες του. Συμπερασματικά στην εκπαίδευση σκύλων ισχύει και το «όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο» αλλά και το «ποτέ δεν είναι αργά».

Μύθος 2: Η συμπεριφορά του σκύλου μου θα «φτιάξει» μεγαλώνοντας

Αλήθεια: Ο σκύλος που έχουμε είναι ο σκύλος που φτιάχνουμε. Μέσα από την συμβίωση, τις κοινές δράσεις, τις επιθυμητές ή ανεπιθύμητες συμπεριφορές που άθελα μας προκαλούμε ή ενισχύουμε μέσα στην καθημερινότητα μας, διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του. Ο χρόνος σε συνδυασμό με τις λάθος επαναλήψεις όχι μόνο δεν διορθώνει τις ανεπιθύμητες συμπεριφοράς, αλλά αντιθέτως τις επιδεινώνει και τις παγιώνει. Ο σκύλος μας είναι πάντα έτοιμος να δείξει τον καλύτερο του εαυτό, αρκεί να αποφασίσουμε να του δώσουμε την ευκαιρία και την σωστή καθοδήγηση.

Μύθος 3: Υπάρχουν σκύλοι που εκπαιδεύονται και σκύλοι που δεν εκπαιδεύονται

Αλήθεια: Διαχωρίζοντας του σκύλους σε εκπαιδεύσιμους και μη, τις περισσότερες φορές με λανθασμένα κριτήρια, αφαιρούμε από τους δεύτερους την δυνατότητα να έχουν μία καλύτερη ζωή. Άσχετα από την φυλή, την ηλικία, τα προβλήματα συμπεριφοράς ή την εικόνα που έχουμε σχηματίσει στο μυαλό μας, ο οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να βελτιωθεί και να αλλάξει δραματικά είτε μέσω στοχευμένων μαθημάτων διόρθωσης συμπεριφοράς είτε μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος βασικής εκπαίδευσης.

Μύθος 4: Ο σκύλος μου δεν χρειάζεται εκπαίδευση

Αλήθεια: Πολλοί άνθρωποι, κυρίως αυτοί που έχουν καλόβολους σκύλους, πιστεύουν ότι δεν έχουν να οφεληθούν σε κάτι από την εκιπαίδευση και οτι είναι μια διαδικασία που αφορά σγκεκριμένους ανθρώπους και σκύλους. Ο λόγος που κάτι τέτοιο δεν ισχύει είναι ότι είτε η ζωή με τον σκύλο μας είναι «ανυπόφορη» είτε «σχεδόν απροβλημάτιστη», μια σωστά δομημένη εκπαιδευτική προσέγγιση μπορεί σε κάθε περίπτωση να την βελτιώσει, και αυτό είναι κάτι που κάθε άνθρωπος και κάθε σκύλος ανεξαιρέτως αξίζουν να απολαμβάνουν.

Μύθος 5: Εκπαίδευση σημαίνει καταπίεση

Αλήθεια: Η εκπαίδευση αποτελεί το μέσο επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και σκύλων. Η πραγματική επικοινωνία μεταξύ τους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτευχθεί αν ένας από τους δύο καταπιέζει ή καταπιέζεται. Οι πρακτικές εξαναγκασμού πάντα θα υπάρχουν, όμως είναι στο χέρι μας να ενημερωθούμε και να επιλέξουμε έναν τρόπο εκπαίδευσης που τα αποτελέσματα του στηρίζονται στην επικοινωνία, την εμπιστοσύνη, την συνεργασία και στην ενίσχυση της σχέσης με τον σκύλο μας.

 

 Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

Videos

back to top