Πώς θα κοινωνικοποιήσω σωστά τον σκύλο μου;

Η έννοια της κοινωνικοποίησης

Το θέμα της κοινωνικοποίησης απασχολεί έντονα σχεδόν όλους όσους έχουν σκύλο, ασχέτου ηλικίας, φυλής ή μεγέθους. Ποιος δεν έχει προσπαθήσει να κοινωνικοποιήσει τον σκύλο του ψάχνοντας τον καλύτερο τρόπο μέσα από την εκπαίδευση, τα βιβλία, το διαδίκτυο ή τις «μαγικές συμβουλές» φίλων και γνωστών; Η κοινωνικοποίηση του σκύλου μας είναι εξαιρετικά σημαντική αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί μια υπερβολικά παρερμηνευμένη έννοια που πρέπει να αποσαφηνιστεί και να γίνει κατανοητή στην ουσία της.

Σκεφτείτε το εξής: Είστε σε μια πλατεία με έναν φίλο και τους σκύλους σας. Ο δικός σας είναι ήρεμος και αδιάφορος στην θέα άλλων ανθρώπων και σκύλων, ενώ ο άλλος είναι ανήσυχος, τεντώνει το λουρί και γαβγίζει αντιδρώντας στα παραπάνω ερεθίσματα. Αναρωτηθείτε για λίγο: «ποιος από τους δύο σκύλους θα συνοδεύσει τον άνθρωπο του σε περισσότερες πλατείες, καφετέριες, πάρκα, δραστηριότητες κ.α. κερδίζοντας έτσι περισσότερες ποιοτικές ώρες εκτός σπιτιού; O δικός σας ή του φίλου σας;».

Ο σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος

Ένας σκύλος που έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά αντιμετωπίζει τα διάφορα ερεθίσματα (ανθρώπους, ζώα, ήχους, καροτσάκια κτλ.) απλά σαν ένα κομμάτι του περίγυρου του, χωρίς φόβο, στρες ή επιθετικότητα και χωρίς να έχει την τάση να αλληλεπιδράσει. Ένας τέτοιος σκύλος είναι πιο ελεύθερος και πιο ευτυχισμένος γιατί μπορεί να απολαύσει περισσότερες και μεγαλύτερες βόλτες, αλλά και να συνοδέψει τον άνθρωπο του σε διάφορες δραστηριότητες μέσα στην καθημερινότητα.

Η σωστή κοινωνικοποίηση του σκύλου μας έχει να κάνει: α. Με το αν εμείς οι ίδιοι κατανοούμε την ορθή έννοια της και β. Με το πώς λειτουργούμε και το πώς μαθαίνουμε στον σκύλο μας να συμπεριφέρεται μέσα στην καθημερινότητα. Απλά και μόνο η ανεξέλεγκτη έκθεση του σε διάφορα ερεθίσματα και ο λάθος τρόπος αλληλεπίδρασης του με άλλους ανθρώπους και σκύλους αγνοώντας τον κίνδυνο να δαγκώσει, να δαγκωθεί κτλ. είναι το πιο σύνηθες λάθος. Μια τέτοια προσέγγιση όχι μόνο δεν λειτουργεί θετικά για τον σκύλο μας αλλά αντιθέτως μπορεί να ενισχύσει ή και να δημιουργήσει προβληματικές συμπεριφορές και αρνητικά συναισθήματα (φόβος, επιθετικότητα, στρες, επιφυλακτικότητα, καχυποψία κ.α.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι

Η συμπεριφορά μας απέναντι του θα πρέπει να είναι δίκαιη και συγκεκριμένη με τρόπο που να τον βοηθάει να καταλαβαίνει ακριβώς τι θέλουμε από αυτόν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν τον σκύλο τους ελεύθερο στα πάρκα να παίρνει χάδια από όλο τον κόσμο, να μυρίζεται και να παίζει με τον οποιονδήποτε σκύλο ή με ομάδες σκύλων, αλλά κατά την διάρκεια της βόλτας τον μαλώνουν όταν πηδάει στους περαστικούς ή όταν τραβάει απότομα το λουρί και γαβγίζει στην προσπάθεια του να παίξει ή να γνωριστεί με τον σκύλο στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Μπορεί άραγε ο σκύλος να κάνει τον διαχωρισμό και να καταλάβει το πότε μια συμπεριφορά επιτρέπεται και το πότε η ίδια ακριβώς συμπεριφορά όχι μόνο απαγορεύεται αλλά και διορθώνεται; Η απάντηση είναι σαφέστατα και όχι Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι δεν μπορούμε να έχουμε παράλογες απαιτήσεις από τον σκύλο μας αλλά και ότι είναι δική μας ευθύνη να τον καθοδηγούμε σωστά και με συνέπεια.

Κοινωνικοποίηση ΔΕΝ είναι

• Να αφήνουμε τον σκύλο μας να παίζει ανεξέλεγκτα με άλλους σκύλους επιτρέποντας άγριο παιχνίδι, γαβγίσματα, γρυλίσματα, δαγκώματα κ.α.

• Να τον αφήνουμε να συναναστρέφεται με σκύλους που προσπαθούν να του επιβληθούν ή απέναντι στους οποίους θέλει να κυριαρχήσει.

• Να αφήνουμε όλο τον κόσμο και όλους τους περαστικούς να τον χαϊδεύουν, να τον ταΐζουν και να παίζουν μαζί του.

• Να τον αφήνουμε να μυρίζεται με όλους τους σκύλους ενώ σε άλλη στιγμή θα τον μαλώσουμε στην προσπάθεια του να κάνει ακριβώς το ίδιο. Προσέχουμε τα εξής: α. Τα τεντωμένα λουριά βάζουν ένταση στους σκύλους και τους περιορίζουν κάνοντας τις αντιδράσεις τους ακόμα πιο απρόβλεπτες β. Το κούνημα της ουράς δεν σημαίνει πάντα ότι έχουν φιλική διάθεση γ. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο άλλος σκύλος είναι φιλικός, αλλά ούτε και να είμαστε απολύτως σίγουροι για τον δικό μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων από σκύλο σε σκύλο είναι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονταν ότι ο δικός τους τους ακούει, είναι φιλικός με όλους και δεν έχει μαλώσει ή δαγκώσει ποτέ. Ας μην ξεχνάμε ότι οι σκύλοι σε αντίθεση με τους ανθρώπους λειτουργούν με βάση το ένστικτο και όχι την λογική.

• Να τον εκθέτουμε χωρίς σωστή και σταδιακή προσέγγιση σε εικόνες, ήχους, άγνωστα και δύσκολα περιβάλλοντα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, προκειμένου να το «ξεπεράσει».

Κοινωνικοποίηση είναι

• Η εκμάθηση της σωστής συμπεριφοράς του απέναντι στα άλλα ζώα (σκύλοι, γάτες, πουλιά) και τους ανθρώπους.

• Η πρόληψη και η προστασία του σκύλου μας από περιβάλλοντα, εμπειρίες και συμπεριφορές ανθρώπων ή ζώων που θα διαταράξουν την ηρεμία του και θα επηρεάσουν αρνητικά την μελλοντική συμπεριφορά του.

• Η σταδιακή έκθεση και απευαισθητοποίηση ποικίλων ερεθισμάτων (ζώα, άνθρωποι, πολυκοσμία, φορτηγά, πατίνια, ιδιαίτεροι ήχοι κ.α.).

• Η ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας με τον σκύλο μας σε διάφορα μέρη και καταστάσεις μέσω της υπακοής, της επιβράβευσης και του παιχνιδιού. Όσο αυξάνεται η προσοχή του σε εμάς, τόσο μειώνεται η «αξία» των ερεθισμάτων.

Στην DogsUp η σωστή κοινωνικοποίηση του σκύλου σας είναι προτεραιότητα μας. Για αυτόν τον λόγο η κοινή σας εκπαίδευση με τον σκύλο σας πραγματοποιείται πάντα κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες, ενώ συμπληρωματικά σας παρέχουμε δωρεάν απεριόριστα ομαδικά μαθήματα. (δείτε σχετικό video).

 

Είμαστε στην διάθεση σας για να δημιουργήσουμε μαζί μια καλύτερη ζωή για εσάς και τον σκύλο σας μέσω των προγραμμάτων της εκπαίδευσης κουταβιών, της βασικής υπακοής και της διόρθωσης οποιασδήποτε προβληματικής συμπεριφοράς.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

Videos

back to top