Γιατί να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου;

Όταν αποκτούμε ένα κουτάβι όχι μόνο το απομακρύνουμε από την φυσική του οικογένεια εντάσσοντας τον σε μία τόσο διαφορετική όπως η ανθρώπινη, αλλά την ίδια στιγμή του ζητάμε να κατανοήσει και να προσαρμοστεί στον δικό μας πολύπλοκο τρόπο ζωής. Τις ίδιες απαιτήσεις έχουμε και όταν αποκτούμε έναν ενήλικο σκύλο, έχοντας επίσης ως δεδομένο ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στα καινούργια δεδομένα αυτομάτως και χωρίς καμία βοήθεια.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ούτε αυτό που είμαστε ούτε όσα γνωρίζουμε θα ήταν δεδομένα αν κάποιος άλλος δεν είχε ασχοληθεί με την διαπαιδαγώγηση μας. Κύριος λοιπόν στόχος της εκπαίδευσης κουταβιών και της εκπαίδευσης ενήλικων σκύλων είναι να φέρει όσο πιο κοντά γίνεται δύο τόσο διαφορετικούς κόσμους και να δημιουργήσει μια μακροχρόνια αρμονική συμβίωση για ανθρώπους και σκύλους, προσφέροντας γνώση, καθοδήγηση και μια σειρά από διάφορα άλλα οφέλη

Τα οφέλη της εκπαίδευσης

Επικοινωνία

Οι γέφυρες επικοινωνίας χτίζονται από τον άνθρωπο προς τον σκύλο και όχι το αντίθετο. H πραγματική επικοινωνία με τον σκύλο μας ξεκινάει όταν εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε το πώς σκέφτεται και κατανοεί, το ποιες είναι οι ανάγκες του, το πώς να τις καλύψουμε και πώς να του μάθουμε μια σειρά από σωστές συμπεριφορές τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού, μέσω ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος.

Εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη μπορεί να χτιστεί πολύ γρήγορα ανάμεσα σε έναν σκύλο και έναν άνθρωπο που επικοινωνούν ουσιαστικά. Ένας εκπαιδευμένος και συνεργάσιμος σκύλος εμπιστεύεται τον άνθρωπο του κάτω από διάφορες καθημερινές καταστάσεις και ένας άνθρωπος που εμπιστεύεται τον σκύλο του δεν θα προβληματιστεί να τον πάρει μαζί του σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Ασφάλεια

Ένας επίσης εκπαιδευμένος και συνεργάσιμος σκύλος είναι πολύ πιο προβλέψιμος, διαχειρίσιμος, άρα και ασφαλής, τόσο εντός σπιτιού (διαμονή χωρίς ατυχήματα κατά την απουσία του ιδιοκτήτη) όσο και εκτός σπιτιού, απέναντι σε διάφορα ερεθίσματα (π.χ άνθρωποι, σκύλοι, γάτες).

Ελευθερία

Η εκπαίδευση όχι μόνο δεν περιορίζει τους σκύλους, αντιθέτως τους χαρίζει περισσότερη ελευθερία. ‘Ενας σκύλος που δεν παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς σε μια σειρά από θέματα είτε όσο αφορά την συγκατοίκηση με τον ιδιοκτήτη είτε τις εξωτερικές δραστηριότητες τους, είναι πολύ πιο ελεύθερος. Για παράδειγμα ένας σκύλος που δεν πηδάει πάνω στους καλεσμένους δεν χρειάζεται να απομονωθεί και ένας σκύλος που δεν τραβάει στην βόλτα θα βγει περισσότερες φορές και για περισσότερη ώρα μέσα στην ημέρα.

Μεγαλύτερο δέσιμο μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου

Σε μία συμβίωση όπου υπάρχει επικοινωνία, αμοιβαία εμπιστοσύνη, αυξημένος αλλά και ποιοτικός κοινός χρόνος, το αποτέλεσμα είναι η συνεχής ενίσχυση της σχέσης και του δεσίματος ανθρώπου και σκύλου.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

Videos

back to top