Πρώτες μέρες με το κουτάβι μου. Όλα όσα πρέπει να ξέρω

Τι πρέπει να έχω στο μυαλό μου

Η απόκτηση ενός κουταβιού φέρνει ενθουσιασμό και ευτυχία αλλά συνήθως και έντονο προβληματισμό για το τι θα πρέπει να κάνουμε σε μια σειρά από πράγματα μέσα στην καθημερινότητα. Το πρώτο που θα πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι από την στιγμή που το κουτάβι μπαίνει στο σπίτι μας αντικαθιστούμε την φυσική του οικογένεια (αγέλη), πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να το βοηθήσουμε να προσαρμοστεί σε ένα πολύ διαφορετικό-ανθρώπινο περιβάλλον και να του μάθουμε τα πάντα από την αρχή με έναν απολύτως κατανοητό τρόπο.

Kανένα κουτάβι δεν μπορεί να γνωρίζει τι είναι η πάνα ή γιατί δεν επιτρέπεται να δαγκώνει χέρια, να μασάει τον ακριβό μας καναπέ ή τα ρούχα μας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε πρωτίστως στην μάθηση του και όχι στην διόρθωση των συμπεριφορών του. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν θα γνωρίζαμε το οτιδήποτε αν κάποιος δεν έμπαινε στον κόπο να μας τα μάθει

Από την ηλικία των 2 περίπου μηνών ένα κουτάβι παρατηρεί, ενεργεί και αρχίζει να μαθαίνει, γεγονός που είτε το θέλουμε είτε όχι μας καθιστά τον καθημερινό εκπαιδευτή του. Σε αυτό το κομβικό σημείο της συμβίωσης μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει πλήρης και ξεκάθαρη καθοδήγηση από έναν επαγγελματία εκπαιδευτή που θα χτίσει τις γέφυρες επικοινωνίας και θα βάλει τις βάσεις για μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα σε εμάς και το κουτάβι μας

Σε κάθε περίπτωση όλα τα παρακάτω μπορούν να μας βοηθήσουν στο να κάνουμε μια καλή αρχή και να αποφύγουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη τις πρώτες μέρες με το κουτάβι μας.

Έλευση του κουταβιού. Τι να πάρω

Οι αλλαγές στον κόσμο του είναι πολλές και τεράστιες. Νέα οικογένεια, νέος χώρος, νέες μυρωδιές κτλ. Προκειμένου να προσαρμοστεί όσο πιο εύκολα και γρήγορα γίνεται θα ήταν καλό να το αποκτήσεις τις μέρες που θα έχεις περισσότερο χρόνο στο σπίτι και μάλιστα όσο πιο νωρίς γίνεται μέσα στην ημέρα.

 Τα πράγματα που θα πρέπει να έχεις αγοράσει μέχρι τότε είναι τα εξής

 Τροφή

Προμηθεύσου μια ξηρά τροφή καλής ποιότητας που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του κουταβιού σύμφωνα με την ηλικία του, το τελικό του βάρος και άλλων στοιχείων για τα οποία μπορεί να σε καθοδηγήσει υπεύθυνα ο κτηνίατρος σου.

Δύο ξεχωριστά μπολ

Θα χρειστείς (ένα μπολ για την τροφή και ένα για το νερό του που να μην μπορεί να σπάσει ή να μασήσει.

Πάρκο

Η ύπαρξη μιας φωλιάς σε έναν χώρο που περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας (όπως το σαλόνι) θα προσφέρει στο κουτάβι την αίσθηση της ασφάλειας και της ηρεμίας, θα το κρατήσει πραγματικά ασφαλές όταν δεν θα το επιβλέπεις και θα το βοηθήσει να μπει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αφού θα είναι ο χώρος φαγητού-νερού, τουαλέτας, χαλάρωσης και ύπνου. Τα πάρκα βγαίνουν σε διάφορες διαστάσεις ανάλογα με το μέγεθος του κουταβιού. Προτίμησε τα μεταλλικά καθώς τα υφασμάτινα μπορεί να μασηθούν και να καταστραφούν. Μην αυτοσχεδιάσεις. Μίλησε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή για να σε καθοδηγήσει με γνώση και υπευθυνότητα για τον σωστό τρόπο χρήσης του.

Πάνες

Θα χρειαστείς αρκετές δεδομένου ότι τα κουτάβια ενεργούνται πολύ συχνά (ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της ημέρας) διότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την κύστη τους. Για αρχή μία πάνα θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πάρκου και άλλη μία στον υπόλοιπο χώρο που θα δραστηριοποιείται το κουτάβι.

Ένα μαξιλάρι καλής ποιότητας

Καλό είναι να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη επένδυση για να μην υπάρχει κίνδυνος κατάποσης επικίνδυνων υλικών. Το καλύτερο μέρος για να το τοποθετήσεις είναι το πάρκο του.

Παιχνίδια

Προτίμησε μαλακά παιχνίδια καλής ποιότητας για να το απασχολείς και να το εκτονώνεις χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να πληγωθούν τα ευαίσθητα δόντια και ούλα του. Απέφυγε τα παιχνίδια με σφυρίχτρες, κουδουνάκια και κομμάτια που αποσπώνται εύκολα και μπορεί να καταποθούν. Τέτοιου είδους παιχνίδια είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία του κουταβιού.

Ένα απλό περιλαίμιο

Μπορείς να του το βάζεις κατά την διάρκεια των γευμάτων ή του παιχνιδιού έτσι ώστε να το συνηθίζει ολοένα και περισσότερο. Το περιλαίμιο θα πρέπει να αφαιρείται όταν το κουτάβι βρίσκεται στο πάρκο.

Πρώτο βράδυ με το κουτάβι

Το πρώτο βράδυ αναμένεται να είναι δύσκολο για όλους. Ο ύπνος με το κουτάβι στην αγκαλιά, στο κρεβάτι ή στον καναπέ προκειμένου να είναι πιο ήρεμο και για να μην ενοχλήσει τους γείτονες δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Αυτή η επιλογή ίσως να λύσει το πρόβλημα του συγκεκριμένου βραδιού όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δυσκολέψει όχι μόνο τον ύπνο του αλλά και τον δικό σου όταν θα φτάσει η στιγμή που θα πρέπει εκ των πραγμάτων να κοιμηθεί μόνο του. Ο καλύτερος τρόπος είναι βάλεις το κουτάβι όσο πιο κουρασμένο και όσο πιο αργά γίνεται μέσα στο πάρκο του και απλά να το αφήσεις να ξεκουραστεί, αγνοώντας το σε περίπτωση που διαμαρτυρηθεί. Η σωστή χρήση του πάρκου μέσα στην ημέρα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο να είναι πιο ήρεμο και κατά την διάρκεια του βραδινού του ύπνου.

Οι επόμενες μέρες. Τι πρέπει και τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις

Μην το εξανθρωπίζεις

Το να αντιμετωπίζεις και το να συμπεριφέρεσαι στο κουτάβι σαν να είναι άνθρωπος θα το μπερδέψει και θα το αγχώσει/ Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί πολύ εύκολα να ενισχύσει ή να δημιουργήσει διάφορες ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Δημιούργησε μια σταθερή ρουτίνα

Σε αντίθεση με εμάς η δημιουργία μιας όσο γίνεται πιο συγκεκριμένης ρουτίνας στον κόσμο των σκύλων (ώρες φαγητού, παιχνιδιού, ύπνου κτλ.) όχι μόνο δεν είναι βαρετή αλλά αντιθέτως τους προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία.

Περιόρισε τους χώρους που δραστηριοποιείται και απομάκρυνε τα επικίνδυνα αντικείμενα

Δίνοντας πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού το βοηθάς να τους συνηθίσει και να νιώσει οικεία. Απομακρύνοντας κοφτερά και γυάλινα αντικείμενα, καλώδια, παπούτσια, κάλτσες κτλ. μηδενίζεις τις πιθανότητες ατυχήματος και αποφεύγεις το μάλωμα και τις εντάσεις.

Δώσ΄ του «χώρο»

Άστο να νιώσει άνετα και να σε εμπιστευτεί. Μην προσπαθείς να του αποδείξεις ότι το αγαπάς μέσα από έντονες αντιδράσεις, αγκαλιές και υπερβολικά χάδια που ίσως να μην ξέρει πώς να τα διαχειριστεί.

Δώσ΄ του χρόνο

Θα χρειαστεί λίγες μέρες ή ελάχιστες εβδομάδες για να μπορέσει να προσαρμοστεί. Μην βιάζεσαι, μην ανυπομονείς, μην του ζητάς να κάνει περισσότερα απ΄ όσα μπορεί να κατανοήσει.

Καθοδήγησε το απλά και κατανοητά για το τι επιτρέπεται και τι όχι μέσα από αντιληπτά όρια και απλούς κανόνες

Μην του επιτρέψεις πράγματα που θα χρειαστεί να του απαγορεύσεις όταν μεγαλώσει. Όσο πιο συγκεκριμένος και συνεπής είσαι τόσο πιο εύκολα θα σε καταλάβει και τόσο περισσότερη ελευθερία θα κερδίζει μέρα με τη μέρα. Για παράδειγμα όταν το κουτάβι μάθει ότι το φαγητό σου δεν είναι δικό του θα μπορεί να είναι μαζί σου όταν τρως διότι δεν θα είναι απαιτητικό (ζητιανιά).

Παίζε μόνο με τα παιχνίδια του

Αν παίζεις ή το «προκαλείς» με τα χέρια σου θα ενισχύσεις άθελα σου τα δαγκώματα, ενώ αν το αφήνεις να μασάει και να παίζει με τα παλιά σου παπούτσια θα θέλει να κάνει το ίδιο και με τα υπόλοιπα.

Επιβράβευσε το μόνο όταν κάνει κάτι καλό και όχι όλη την ώρα χωρίς λόγο

Αν για παράδειγμα κάνει τουαλέτα πάνω στην πάνα του, ένα γρήγορο «μπράβο» συνοδευόμενο από μια κροκέτα από το φαγητό του θα ενισχύσει αυτήν την επιθυμητή συμπεριφορά.

Απευαισθητοποίησε τους ήχους που το κουτάβι θα ακούσει για πρώτη φορά και πιθανόν να το τρομάξουν

Κατά την διάρκεια της λειτουργίας του πλυντηρίου, του σεσουάρ, της ηλεκτρικής σκούπας, του απορροφητήρα και άλλων ηλεκτρικών συσκευών φρόντισε να είναι όσο πιο μακριά γίνεται και σύνδεσε αυτούς τους ήχους με κάτι θετικό όπως το γεύμα του ή το αγαπημένο του παιχνίδι. Η ένταση αυτών των ήχων μπορεί να αυξηθεί σταδιακά και εν συνεχεία να μικρύνει η απόσταση.

Καθοδήγησε τα παιδιά ή τους καλεσμένους έτσι ώστε να συμπεριφέρονται στο κουτάβι με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεσαι εσύ

Μην ξεχνάς ότι κάθε νέα εμπειρία του κουταβιού με κόσμο που δεν γνωρίζει είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί σωστά.

Προστάτεψε το από όλους αυτούς που «ξέρουν»

Προστάτεψε το από αγνώστου προελεύσεως πληροφορίες του διαδικτύου, από συμβουλές και συμπεριφορές «ειδικών», γνωστών και φίλων που «είχαν πολλούς σκύλους και ξέρουν». Η εκπαίδευση σκύλων είναι σοβαρή υπόθεση και μια διαδικασία που οφείλει να στηρίζεται στην γνώση και στην υπευθυνότητα και όχι σε πειραματισμούς.

Η κουταβίσια ηλικία ίσως να μην είναι και η πιο εύκολη περίοδος στην συμβίωση με τον σκύλο μας, σίγουρα όμως είναι η πιο σημαντική καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να βάλουμε τις βάσεις για μία μακροχρόνια αρμονική συμβίωση αλλά και να διαμορφώσουμε τον μελλοντικό του χαρακτήρα.


Είμαστε στην διάθεση σας για να δημιουργήσουμε μαζί μια καλύτερη ζωή για εσάς και το κουτάβι σας και για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί, από την τουαλέτα και τα δαγκώματα μέχρι την ολοκληρωμένη εκπαίδευση του.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

back to top