Τα πάντα γύρω από το κλουβί (crate) και το πάρκο σκύλων

Οι 9 στους 10 που βλέπουν ένα crate ή ένα πάρκο σκύλου σκέφτονται την λέξη «φυλακή» ενώ μόνο ο ένας σκέφτεται την λέξη «σπίτι». Αυτό είναι πολύ λογικό καθώς βλέποντας τα φανταζόμαστε τον εαυτό μας μέσα σε αυτά και αυτομάτως νιώθουμε σαν φυλακισμένοι πίσω από μια συρμάτινη περίφραξη. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αν θέλουμε να κατανοήσουμε πραγματικά και να καθοδηγήσουμε σωστά τον σκύλο μας το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε σαν άνθρωποι.

Για τους προγόνους των σημερινών ζώων συντροφιάς η προστασία από τα υπόλοιπα ζώα και τις καιρικές συνθήκες ήταν θέμα ζωής και θανάτου. Αυτό το γεγονός έκανε την ύπαρξη ενός καταλύματος αναγκαία για την επιβίωση τους και για τον λόγο αυτόν δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρούμε δεδομένο το αίσθημα της ασφάλειας στον κόσμο του σκύλου μας. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε σκύλος που φοβάται τις αστραπές, τους κεραυνούς, τα βεγγαλικά, που θέλει να κρύψει το φαγητό ή το αγαπημένο του παιχνίδι ή που απλά θέλει να ξεκουραστεί, θα πάει ενστικτωδώς στον χώρο του σπιτιού μας που θεωρεί ως φωλιά (κάτω από το τραπέζι, πίσω από τον καναπέ, σε ένα απομονωμένο δωμάτιο κτλ.).

Το crate ή το πάρκο λοιπόν θα πρέπει να είναι η φωλιά του σκύλου μέσα στον χώρο μας που θα του προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία και που παράλληλα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο, πάντα υπέρ του σκύλου μας, της συμβίωσης μας και όχι μόνο.

Μερικά από τα οφέλη τους είναι τα εξής

Ασφάλεια (όταν λείπουμε για λίγες ώρες)

Η υγεία και η ζωή του σκύλου μας είναι πάνω απ΄όλα. Το να τον περιορίζουμε όταν λείπουμε από το σπίτι διασφαλίζει όχι μόνο ότι δεν θα κάνει καταστροφές αλλά κυρίως ότι δεν θα πάθει κάτι μασώντας ή καταπίνοντας κάποιο καλώδιο ή κάποιο άλλο επικίνδυνο αντικείμενο.

Ηρεμία

Οι σκύλοι που έχουν μάθει σωστά το crate (crate trained) ή το πάρκο είναι πραγματικά ήρεμοι Δημιουργώντας συγκεκριμένα διαλείμματα περιορισμού-ξεκούρασης και προγραμματίζοντας τα γεύματα και αντίστοιχα τις υπόλοιπες καθημερινές δραστηριότητες (παιχνίδι, βόλτες κτλ.), τον βοηθάμε να μπει σε μια ρουτίνα. Για εμάς η ρουτίνα ίσως να είναι κάτι βαρετό για τους σκύλους όμως σημαίνει ισορροπία.
Επιπροσθέτως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να του μάθουμε να δέχεται την ύπαρξη καλεσμένων στον χώρο μας χωρίς να ενοχλεί ή να αναστατώνεται.

Εκπαίδευση τουαλέτας

Μέσω της σωστής χρήση του crate ή του πάρκου και ενός ισσοροπημένου ημερίσιου προγράμματος με έμφαση στις βόλτες, μπορούμε να μάθουμε στον σκύλο μας σταδιακά να λερώνει μόνο έξω.

Ομαλή προσαρμογή και συμβίωση με το φρεσκουιοθετημένο κουτάβι ή ενήλικο σκύλο μας

Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε όταν αποκτούμε έναν σκύλο είναι ότι του δίνουμε απεριόριστη ελευθερία όλη την ημέρα και σε όλους τους χώρους του σπιτιού μας (σε κάποιες περιπτώσεις και σε όλα τα έπιπλα), πιστεύοντας ότι έτσι θα περνάει καλύτερα. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι σωστή καθώς με αυτόν τον τρόπο άθελα μας ενισχύουμε την ανησυχία του και αφήνουμε τεράστια περιθώρια για να κάνει ζημιές, καταστροφές και τουαλέτα σε σημεία που δεν θέλουμε.

Η υπέρμετρη ελευθερία φέρνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και κατά κανόνα την υπέρμετρη τιμωρία με αποτέλεσμα οι «καλομαθημένοι» σκύλοι να διορθώνονται ή να τιμωρούνται κατ΄επανάληψη και σταδιακά να απομονώνονται σε δωμάτια ή σε εξωτερικούς χώρους. Η ορθή χρήση του crate ή του πάρκου σε συνδυασμό με την καθημερινή κάλυψη των αναγκών του και την θέσπιση ορίων και κανόνων είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να προσαρμοστεί στο καινούργιο του περιβάλλον και να μπορέσει να διαχειριστεί τον ολοένα και περισσότερο χώρο και χρόνο που θα του δίνουμε.

Αρμονική συμβίωση με δύο ή και περισσότερους σκύλους

Η συμβίωση με παραπάνω από έναν σκύλο είναι δυσκολότερη καθώς εκτός από το να δημιουργήσουμε μια σωστή σχέση με τον κάθε σκύλο ξεχωριστά πρέπει μέσω της πρόληψης να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει και μια καλή σχέση μεταξύ τους. Το να έχει ο κάθε σκύλος έναν αποκλειστικά δικό του χώρο ηρεμίας, ξεκούρασης και φαγητού μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπημένη και χωρίς απρόοπτα συμβίωση όλων.

Ευκολία στη μεταφορά. Μαζί μας σε ταξίδια και σε διακοπές

Ένας σκύλος που έχει μάθει να περιορίζεται μέσα στην καθημερινότητα θα κερδίσει περισσότερο χρόνο μαζί μας, δηλαδή περισσότερη χαρά και ελευθερία, αφού θα μπορεί να διαχειρίζεται μια σειρά από διάφορες καταστάσεις χωρίς να στρεσάρεται. Θα αισθάνεται ήρεμος και ασφαλής στο crate, στο πάρκο ή στο κουτί μεταφοράς (box), θα μπορεί να ταξιδέψει μαζί μας με το αυτοκίνητο, το τρένο, το καράβι και το αεροπλάνο. Επίσης θα μπορεί να μείνει για λίγες ώρες μόνος του στο ξενοδοχείο σε περίπτωση που θέλουμε να πάμε κάπου που δεν μπορούμε ή δεν επιτρέπεται να τον έχουμε μαζί μας.

Γενικές πληροφορίες

Πρέπει

• Να τα συνδέουμε μόνο με θετικές εμπειρίες (λιχουδιές, φαγητό κτλ.)
• Να τα τοποθετούμε σε έναν χώρο που περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας (όπως το σαλόνι)
• Να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο και στα πλαίσια ενός ισορροπημένου προγράμματος καθημερινότητας

ΔΕΝ πρέπει

• Να τα χρησιμοποιούμε ποτέ σαν τιμωρία
• Να ασχολούμαστε με τον σκύλο μας όταν βρίσκεται μέσα σε αυτά
• Να τον βάζουμε μέσα με το ζόρι
• Να τα τοποθετούμε σε εξωτερικούς χώρους (μπαλκόνια, αυλές, ταράτσες)
• Να τα χρησιμοποιούμε αυτοσχεδιάζοντας και χωρίς επαγγελματική καθοδήγηση

Προσοχή!

• Όλα τα παραπάνω είναι γενικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν οδηγίες χρήσης
• Το crate και το πάρκο (όπως όλα τα εργαλεία) 1ον έχουν την σωστή και την λάθος χρήση και 2ον δεν είναι κατάλληλα για όλες τις περιπτώσεις
• Αν θέλετε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας στο crate ή στο πάρκο σας προτείνουμε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σας καθοδηγήσει με γνώση και υπευθυνότητα στο ποιο από τα δύο ταριάζει στην δική σας περίπτωση, όπως επίσης στον τρόπο αλλά και στον μέγιστο χρόνο χρήσης σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα σας και τις ανάγκες του σκύλου σας.

 

Είμαστε στην διάθεση σας για να δημιουργήσουμε μαζί μια καλύτερη ζωή για εσάς και τον σκύλο σας μέσω των προγραμμάτων της εκπαίδευσης κουταβιών, της βασικής υπακοής και της διόρθωσης οποιασδήποτε προβληματικής συμπεριφοράς.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

back to top