Σκύλος και βεγγαλικά. 10 συμβουλές για να τον κρατήσετε ήρεμο και ασφαλή την Ανάσταση

Το βράδυ της Ανάστασης

Αποτελεί μια δύσκολη δοκιμασία και ίσως την πιο τραυματική εμπειρία για χιλιάδες σκύλους σε όλη την χώρα. Οι περισσότεροι στρεσάρονται, φοβούνται ή τρέμουν από τις λάμψεις και τους κρότους των βεγγαλικών, τις δονήσεις του εδάφους, των τοίχων και των τζαμιών. Αυτό είναι απολύτως λογικό αν σκεφτούμε ότι η ακοή τους είναι πολύ πιο ευαίσθητη από την δική μας και ότι δεν ξέρουν από πού προέρχονται όλα αυτά τα έντονα και παράξενα ερεθίσματα. Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που σκύλοι χάνονται, τραυματίζονται ή χάνουν την ζωή τους, στην προσπάθεια τους να γλυτώσουν από τον κίνδυνο.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να έχουμε έναν όσο το δυνατόν πιο ήρεμο αλλά και ασφαλή σκύλο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές

1. Απευαισθητοποιήστε τους ήχους

Χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή σας μπορείτε να συνδέσετε τους ήχους βεγγαλικών και άλλους παρόμοιους με λιχουδιές ή τα γεύματα του, ξεκινώντας αρκετές μέρες πριν από την Ανάσταση και κάνοντας πολλές επαναλήψεις. Αρχίστε με χαμηλή ένταση και αυξήστε σταδιακά με τρόπο που ο σκύλος σας να τρώει πάντα με ηρεμία. Η απευαισθητοποίηση αυτών των ήχων μπορεί να γίνει όχι μόνο ταΐζοντας αλλά και παίζοντας με τα αγαπημένα του παιχνίδια, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Σημειώνεται ότι για κάποιους σκύλους οι ηχογραφημένοι ήχοι δεν είναι το ίδιο αντληπτοί με τους φυσικούς ήχους.

2. Βάλτε-ελέγξτε την ηλεκτρονική σήμανση του και φορέστε του ταυτότητα

Με την ηλεκτρονικής σήμανση του (υποχρεωτική βάσει νόμου) ο σκύλος σας έχει πάντα μαζί του τα στοιχεία που μπορούν να τον οδηγήσουν πίσω σε εσάς, μετά από σχετικό έλεγχο σε κτηνίατρο από αυτόν που θα τον βρει. Αν είναι ήδη τσιπαρισμένος επιβεβαιώστε την ορθή καταχώρηση των στοιχείων σας επικοινωνώντας με τον κτηνίατρο σας. Μια ταυτότητα με τα στοιχεία σας στο κολάρο του μπορεί να κάνει την διαδικασία εύρεσης του ακόμα πιο γρήγορη.

3. Εκτονώστε τον όσο το δυνατόν περισσότερο

Η επιπλέον εκτόνωση του με έντονο παιχνίδι και μεγάλες βόλτες πριν ξεκινήσουν τα βεγγαλικά θα τον βοηθήσει να είναι πολύ πιο ήρεμος.

4. Κλείστε παραθυρόφυλλα, παράθυρα και πόρτες έτσι ώστε οι λάμψεις να μην είναι ορατές και οι ήχοι να έχουν μειωμένη ένταση

5. Βάλτε δυνατά την μουσική ή την τηλεόραση (χωρίς ήχους βεγγαλικών) προκειμένου να υπερκαλύψετε τους εξωτερικούς ήχους

6. Αφήστε τον σε έναν εσωτερικό χώρο που του αρέσει και αισθάνεται ασφαλής

Εναλλακτικά αφήστε τον στο πάρκο ή στο crate (κλουβί) του μόνο αν το έχετε συνδέσει θετικά (τα βλέπει σαν φωλιά), αν το χρησιμοποιείτε για πολύ καιρό και αν είστε σίγουροι ότι θα είναι ήρεμος και δεν θα προσπαθήσει να «δραπετεύσει».

7. Κρατήστε τον απασχολημένο

Πριν ξεκινήσουν τα βεγγαλικά αφήστε στην διάθεση του ένα μασητικό παιχνίδι γεμάτο με τις αγαπημένες του λιχουδιές ή ένα σωστά επεξεργασμένο και ασφαλές κόκαλο από pet shop.

8. Αδιαφορήστε στην εκδήλωση ανησυχίας ή φόβου.

Δίνοντας προσοχή ή χαϊδεύοντας τον σκύλο σας εκείνη την στιγμή, όχι μόνο δεν θα τον βοηθήσετε να ξεπεράσει τον φόβο του αλλά ενδέχεται να τον ενισχύσετε άθελα σας.

9. Μην τoν μαλώσετε για να σταματήσει να γαβγίζει ή να φοβάται. Μια τέτοια αντίδραση θα τον αγχώσει ακόμα περισσότερο

10. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην τον αφήσετε στο μπαλκόνι, στην ταράτσα, στην αυλή, δεμένο με αλυσίδα ή μόνο του στο σπίτι (εφόσον είναι εφικτό)!

Όλα τα παραπάνω θα ενισχύσουν τον φόβο και την ανασφάλεια του και θα αυξήσουν κατακόρυφα την πιθανότητα να χαθεί, να τραυματιστεί ή και να χάσει την ζωή του στην προσπάθεια του να διαφύγει τον κίνδυνο!

* Αν έχετε την δυνατότητα φιλοξενήστε ένα από τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς της γειτονιάς σας σε ένα ασφαλές μέρος του σπιτιού σας έστω και για λίγες ώρες.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους!

 

Είμαστε στην διάθεση σας για να δημιουργήσουμε μαζί μια καλύτερη ζωή για εσάς και τον σκύλο σας μέσω των προγραμμάτων της εκπαίδευσης κουταβιών, της βασικής υπακοής και της διόρθωσης οποιασδήποτε προβληματικής συμπεριφοράς.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

Video

back to top