Τα πιο σημαντικά πράγματα στην βόλτα!

1. Χρησιμοποιούμε πάντα λουρί

Η χρήση του λουριού στην βόλτα είναι υποχρεωτική βάσει νόμου αλλά και απλής λογικής. Όταν δεν χρησιμοποιούμε λουρί αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα να γίνει κάποιο ατύχημα (δείτε σχετικό video), δεν σεβόμαστε τους ανθρώπους που δεν θέλουν να «γνωριστεί» ο σκύλος τους με τον δικό μας, αλλά και αυτούς που δεν θέλουν να έρθει ο σκύλος μας σε επαφή μαζί τους επειδή φοβούνται ή επειδή απλά δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ζώα.

2. Επιλέγουμε πάντα σταθερό και όχι πτυσσόμενο οδηγό

Οι πτυσσόμενοι οδηγοί είναι πολύ χρήσιμοι όσο αφορά την εκτόνωση του σκύλου μας, αλλά η χρήση τους κατά την διάρκεια της βόλτας κρύβει πολλούς κινδύνους όπως να μας πετάξει κάτω, να φάει κάτι επικίνδυνο από το έδαφος, να βγει στον δρόμο ή να έρθει ξαφνικά αντιμέτωπος με άλλους σκύλους ή γάτες σε σημεία που δεν έχουμε οπτική επαφή

3. Προσέχουμε το περιλαίμιο ή το στηθόλουρο του σκύλου μας να είναι στο σωστό μέγεθος για να μην υπάρχει πιθανότητα να βγει

4. Κρατάμε ασφαλείς αποστάσεις από τους άλλους σκύλους

Τα τεντωμένα λουριά κατά την διάρκεια των γνωριμιών δημιουργούν ένταση στους σκύλους και τους περιορίζουν κάνοντας τις αντιδράσεις τους ακόμα πιο απρόβλεπτες. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο άλλος σκύλος είναι φιλικός, αλλά ούτε και να είμαστε απολύτως σίγουροι για τον δικό μας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι σκύλοι σε αντίθεση με τους ανθρώπους λειτουργούν με βάση το ένστικτο και όχι την λογική.

5. Δεν σταματάμε να χαϊδέψουμε τους περαστικούς σκύλους

Μπορεί να έχουμε τις πιο φιλικές διαθέσεις αλλά στην ουσία δεν βοηθάμε ούτε τον σκύλο ούτε τον άνθρωπο του. Στην περίπτωση που αυτός ο σκύλος είναι ανασφαλής ή απλά καχύποπτος άθελα μας ενισχύουμε το πρόβλημα, ενώ στην περίπτωση που είναι φιλικός και ενθουσιώδης δεν τον βοηθάμε στο να μπορεί να διαχειρίζεται με ηρεμία τους εκατοντάδες περαστικούς που συναντά κάθε μέρα.

6. Αν ο σκύλος μας νιώθει ανασφαλής απέναντι σε κάποιο ερέθισμα δεν πρέπει να τον πιέζουμε να το ξεπεράσει

Η λύση σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι να μάθει να ανέχεται αυτό που φοβάται, αλλά αντιθέτως να το συνηθίζει σταδιακά.

7. Δεν αφήνουμε μικρά παιδιά να πανε βόλτα τον σκύλο μας άσχετα από το μέγεθος του

 Ένας μεγαλόσωμος σκύλος μπορεί πολύ εύκολα να τραβήξει και να πετάξει το παιδί μας κάτω, ενώ και ένας μικρόσωμος σκύλος μπορεί να μπλέξει σε σκυλοκαβγά με κάποιο αδέσποτο η ελεύθερο σκύλο και να βάλει το παιδί μας σε μια επικίνδυνη κατάσταση που δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί.

8. Αποφεύγουμε να μιλάμε στο κινητό κατά την διάρκεια της βόλτας

Το να είμαστε απασχολημένιοι στο τηλέφωνο είναι επικίνδυνο καθώς τόσο η προσοχή μας όσο και τα αντανακλαστικά μας είναι μειωμένα. Αφήστε το κινητό στην τσέπη σας και δείτε την βόλτα σαν μια ευκαιρία να χαλαρώσετε αλλά και να ευχαριστηθείτε την παρέα του τετράποδου φίλου σας.

9. Καθαρίζουμε τα περιττώματα του σκύλου μας

Όπως η χρήση του λουριού έτσι και αυτή η ενέργεια είναι υποχρεωτική βάσει νόμου.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

Videos

back to top