Τι πρέπει να κάνω για να μην χάσω τον σκύλο μου;

Κάθε χρόνο εκατοντάδες σκύλοι χάνονται στην χώρα μας με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να μην βρίσκονται ποτέ και να γίνονται αδέσποτοι είτε να βρίσκονται πληγωμένοι ή σκοτωμένοι.

Όλα τα παρακάτω μπορούν να μας βοηθήσουν στο να μην χάσουμε ποτέ τον σκύλο μας ή τουλάχιστον στο να περιορίσουμε στο ελάχιστο αυτή την πιθανότητα

1. Τοποθετώ στον σκύλο μου ηλεκτρονική σήμανση (νόμος 4039/2012)

Έτσι κουβαλάει πάντα μαζί του τα στοιχεία που μπορούν να τον οδηγήσουν πίσω στο σπίτι του, μετά από σχετικό έλεγχο σε κάποιον κτηνίατρο από αυτόν που θα τον βρει.

2. Βάζω μία ταυτότητα με τα στοιχεία μου στο περιλαίμιο του

Αυτή η απλή κίνηση μπορεί να κάνει την διαδικασία εύρεσης του ακόμα πιο γρήγορη και λιγότερο ψυχοφθόρα.

3. Τον βγάζω βόλτα ΠΑΝΤΑ με λουρί.

Όταν τον βγάζουμε χωρίς οδηγό η πιθανότητα να τον χάσουμε αυξάνεται κατακόρυφα. Επιπροσθέτως λόγω του ότι δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την συμπεριφορά του (πόσο μάλλον των υπόλοιπων σκύλων) βάζουμε σε κίνδυνο όχι μόνο την δική του ασφάλεια αλλά και των υπόλοιπων σκύλων ή ανθρώπων,

4. Του παρέχω όσο το δυνατόν περισσότερη άσκηση

Ένας σκύλος που εκτονώνεται επαρκώς καθημερινά με παιχνίδι και με πολλές και μεγάλες βόλτες, δεν έχει έντονες τάσεις φυγής. Για να συνδυάσουμε την ασφάλεια με την επιπλέον άσκηση του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πτυσσόμενο οδηγό μεγάλου μήκους (δείτε σχετικό video) ή να τον αφήσουμε ελεύθερο σε περιφραγμένους μόνο χώρους.

5. Τον εκπαιδεύω στην εντολή «έλα».

Η σωστή εκπαίδευση του σκύλου μας σε αυτήν την εντολή μπορεί να αποβεί πραγματικά σωτήρια.

6. Εκπαιδεύομαι μαζί με τον σκύλο μου

Ακολουθώντας ένα επαγγελματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης που να εστιάζει στην συνεκπαίδευση και στο δέσιμο ιδιοκτήτη-σκύλου και όχι εκπαιδευτή-σκύλου. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το δέσιμο και η επικοινωνία ανάμεσα σε εμάς και τον σκύλο μας ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η επιθυμία του να απομακρύνεται από εμάς.

Τι κάνω σε περίπτωση που χάσω τον σκύλο μου

1. Αντιδράω άμεσα

Τον ψάχνω με όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα (ιδανικά με ανθρώπους που ο σκύλος γνωρίζει) στο σημείο που τον έχασα αλλά και στα σημεία που συνηθίζω να τον πηγαίνω βόλτα. Αφήνω ένα άτομο στο σπίτι για να με ενημερώσει σε περίπτωση που γυρίσει πίσω μόνος του.

2. Ενημερώνω

Το τμήμα διαχείρισης ζώων συντροφιάς του Δήμου, το Δημοτικό καταφύγιο, τους φιλοζωικούς συλλόγους τις φιλοζωικές ομάδες και τα αστυνομικό τμήμα της περιοχής μου και των γύρω περιοχών.

3. Κάνω αφισοκόλληση

Με μια ευδιάκριτη φωτογραφία του σκύλου και τα στοιχεία επικοινωνίας μου σε κτηνιατρεία, pet shops, κομμωτήρια σκύλων και πολυσύχναστα σημεία της περιοχής μου και των γύρω περιοχών.

4. Αναρτώ σχετική ανακοίνωση

Σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες και σε διάφορες σχετικές σελίδες.

Τι κάνω σε περίπτωση που βρω έναν σκύλο

Τον μεταφέρω άμεσα στον κτηνίατρο για έλεγχο ηλεκτρονικής σήμανσης και σε περίπτωση που δεν έχει κάνω όλα τα παραπάνω.


Είμαστε στην διάθεση σας για να δημιουργήσουμε μαζί μια καλύτερη ζωή για εσάς και τον σκύλο σας μέσω των προγραμμάτων της εκπαίδευσης κουταβιών, της βασικής υπακοής και της διόρθωσης οποιασδήποτε προβληματικής συμπεριφοράς.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

Videos

back to top