7 μύθοι & 7 αλήθειες για την βόλτα του σκύλου

Η βόλτα είναι ξεκάθαρα η πιο σημαντική κοινή δραστηριότητα με τον σκύλο μας. Η αξία της είναι ανεκτίμητη για κάθε σκύλο και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αναλύσουμε τους πιο συχνά αναφερόμενους μύθους σχετικά με αυτήν.

Μύθος 1: Βγάζω τον σκύλο μου βόλτα χωρίς λουρί γιατί με ακούει

Αλήθεια: Βγάζοντας βόλτα ή αφήνοντας ελεύθερο τον σκύλο μας σε μεγάλες εκτάσεις χωρίς λουρί, όχι μόνο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την οποιαδήποτε συμπεριφορά του αλλά ταυτόχρονα βάζουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια του, όπως επίσης και την ασφάλεια άλλων ζώων και ανθρώπων. Όλοι όσοι το κάνουν αυτό ισχυρίζονται ότι ο σκύλος τους τους ακούει, κάτι το οποίο πίστευαν και όλοι εκείνοι που ο σκύλος τους χάθηκε, τραυμάτισε ή τραυματίστηκε ή και έχασε την ζωή του μέσα σε μια κακιά στιγμή. Η βόλτα με λουρί είναι υποχρεωτική βάσει νόμου, βάσει απλής λογικής και αποτελεί ένδειξη υπευθυνότητας αλλά και σεβασμού απέναντι στον σκύλο μας, στα υπόλοιπα ζώα και στους ανθρώπους (δείτε σχετικό video), ιδιαίτερα προς αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους τετράποδους φίλους μας . Για να συνδυάσουμε την ασφάλεια με την επιπλέον άσκηση του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πτυσσόμενο οδηγό μεγάλου μήκους (δείτε σχετικό video) ή να τον αφήσουμε ελεύθερο σε περιφραγμένους μόνο χώρους. 

Μύθος 2: Η βόλτα δεν είναι αναγκαία όταν υπάρχει αυλή ή κήπος

Αλήθεια: Η ύπαρξη μεγάλου σπιτιού, μπαλκονιού, αυλής ή κήπου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την καθημερινή ανάγκη του σκύλου για βόλτες. Κατά την διάρκεια τους κάνει τις φυσικές του ανάγκες, εξερευνά το περιβάλλον χρησιμοποιώντας την πιο ανεπτυγμένη αίσθηση του (όσφρηση), ασκείται σωματικά και πνευματικά, κοινωνικοποιείται κ.α. Στον αντίποδα η παρατεταμένη παραμονή του στον ίδιο χώρο επηρεάζει την συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του όπως θα επηρέαζε και εμάς αν ζούσαμε κλεισμένοι μέσα σε μια τεράστια κατοικία με όλες τις ανέσεις και τις παροχές, για όλη μας την ζωή.

Μύθος 3: Η βόλτα δεν είναι απαραίτητη για τους μικρόσωμους σκύλους

Αλήθεια: Όλες οι προαναφερθέντες ανάγκες που καλύπτονται μέσω της βόλτας είναι κοινές για όλους τους σκύλους, άσχετα από το μέγεθος, την ηλικία ή την φυλή τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μικρόσωμοι σκύλοι συγκεκριμένων φυλών (π.χ. Jack Russell) έχουν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες για βόλτα και παιχνίδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετακίνηση των μικρόσωμων σκύλων με το αυτοκίνητο ή μέσα σε κουτιά μεταφοράς (boxes) ή τσάντες είναι απλά τρόποι μεταφοράς τους και δεν αντικαθιστούν την βόλτα.

Μύθος 4: Δεν έχει μεγάλη σημασία το πότε θα ξεκινήσει να βγαίνει βόλτα το κουτάβι μου

Αλήθεια: Η κουταβίσια ηλικία 2-4 μηνών είναι η πιο σημαντική καθώς σε αυτό το στάδιο μπορούμε γρήγορα και αποτελεσματικά όχι μόνο να του μάθουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές αλλά και να το κοινωνικοποιήσουμε σωστά, διαμορφώνοντας έτσι τον μελλοντικό του χαρακτήρα. Η σωστή κοινωνικοποίηση του θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, με την βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή και με ενημέρωση από τον κτηνίατρο σχετικά με το πότε μπορεί να βγει από το σπίτι μας. Στην εξοικείωση του κουταβιού μας με το εξωτερικό περιβάλλον και γενικότερα στην εκπαίδευση του ισχύει το «όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο».

Μύθος 5: Σε κάποιους σκύλους απλά δεν αρέσει η βόλτα

Αλήθεια Οι σκύλοι στους οποίους δεν αρέσει η βόλτα είναι σκύλοι που βγαίνουν σπάνια από τον χώρο που ζουν, με αποτέλεσμα να έχει καταχωρηθεί στο μυαλό τους σαν μία σχεδόν άγνωστη και αγχωτική διαδικασία που χαλάει την «βολή» τους. Αυτό είναι κάτι που αλλάζει εύκολα με την σταδιακή προσθήκη περιπάτων μέσα στην καθημερινότητα. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις φοβικών, κακοποιημένων και σκύλων που υιοθετούνται από τον δρόμο ή από καταφύγια, οι οποίοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διαχειριστούν τα διάφορα ερεθίσματα της βόλτας (ανθρώπους, ζώα, ήχους), το κολάρο, το λουρί κτλ. Και σε αυτές τις περιπτώσεις μια σωστή εκπαιδευτική προσέγγιση μπορεί να μετατρέψει την βόλτα από μια δύσκολη και καταναγκαστική διαδικασία σε ευχάριστη εμπειρία.

Μύθος 6: Μια μεγάλη βόλτα ισοδυναμεί με δύο κανονικές

Αλήθεια: Λόγω έλλειψης χρόνου ή ασταθούς ωραρίου εργασίας δεν είναι λίγοι αυτοί που βγάζουν τον σκύλο τους μία πολύ μεγάλη βόλτα αντί δύο με τρεις κανονικές. Η μεγαλύτερη βόλτα μπορεί να προσφέρει το ίδιο περπάτημα με δύο ή και περισσότερες βόλτες (εφόσον είναι του ίδιου χρόνου) αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο ποιοτική για τους εξής λόγους: 1. Οι παραπάνω από μία βόλτες αποτελούν ευχάριστα διαλείμματα και είναι η βάση μιας ισορροπημένης καθημερινότητας. Ιδιαίτερα η πρωινή βόλτα βοηθάει τον σκύλο μας να είναι πολύ πιο ήρεμος όσο λείπουμε στην δουλειά 2. Όσο περισσότερες είναι οι βόλτες τόσο μικρότερος είναι ο ενθουσιασμός και η ένταση του σκύλου κατά την διάρκεια τους 3. Κάθε βόλτα είναι μία σχεδόν νέα εμπειρία για τον σκύλο μας αφού έστω και αν τον βγάζουμε στα ίδια σημεία (προτιμήστε το αντίθετο), οι μυρωδιές από άλλα ζώα και ανθρώπους που περνούν από εκεί μετά από την προηγούμενη του βόλτα, είναι καινούργιες και γεμάτες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτόν.

Μύθος 7: Δεν χρειάζεται να υπάρχει συγκεκριμένη ρουτίνα στην βόλτα

Αλήθεια: Είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου μας, πολλοί σκύλοι δεν έχουν ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα καθημερινότητας. Σε αντίθεση με εμάς η δημιουργία μιας σωστής ρουτίνας στον κόσμο του σκύλου σε οποιαδήποτε δραστηριότητα του όχι μόνο δεν είναι βαρετή αλλά αντιθέτως του προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι παρά τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής και του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου υπάρχουν πάντα τρόποι να βελτιώσουμε την ποιότητα της συμβίωσης με τον σκύλο μας, αρκεί να υπάρχει η θέληση και η σωστή καθοδήγηση!

 

Είμαστε στην διάθεση σας για να δημιουργήσουμε μαζί μια καλύτερη ζωή για εσάς και τον σκύλο σας μέσω των προγραμμάτων της εκπαίδευσης κουταβιών, της βασικής υπακοής και της διόρθωσης οποιασδήποτε προβληματικής συμπεριφοράς.

 Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Εκπαίδευση Σκύλων DogsUp
Αρετή Δένδια | Παναγιώτης Σκέρλος

Videos

back to top